Son zamanlarda yaşanan yangın felaketleri, özellikle Bolu'daki Kartalkaya faciası, yangın merdivenlerinin güvenliğine yönelik endişeleri artırdı. Kayseri Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nın yaptığı uyarılar da bu endişeleri doğruluyor.

Yangın Merdivenlerindeki Tehlikeler

Kayseri'de birçok binanın yangın merdivenlerinin girişlerinin kapalı olduğu, bazılarının ise eksik olduğu tespit edildi. Vatandaşlar da denetim taleplerinde bulunuyor. İtfaiye yetkilileri, binalardaki yangın merdivenlerinin ve kaçış yollarının her zaman boş ve engelden arındırılmış olması gerektiğini vurguluyor. Ruhsat aşamasında alınan güvenlik önlemlerinin, vatandaşlar tarafından da sürdürülmesi büyük önem taşıyor. Binanın yöneticilerinin, yangın söndürme, algılama ve uyarı sistemlerinin düzenli olarak kontrol edilmesini sağlamaları gerekiyor. Bu kontrollerin ihmal edilmemesi, olası yangın felaketlerinin önlenmesinde hayati önem taşıyor. Vatandaşların da bu konuda bilinçli ve sorumlu davranmaları gerekiyor.

Yangın Merdivenlerinin Periyodik Kontrolleri

Kayseri Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı İtfaiye Önlem ve Eğitim Şube Müdürü Hakan Korudibi, yangın merdivenlerinde eşya bulundurulmaması konusunda uyarılarda bulundu. Korudibi, yapıların periyodik kontrollerinin ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek, "Yeni yapılarda ruhsat verme sürecinde yangın yönetmeliğine uygun tedbirler alınıyor. Ancak, alınan tedbirlerin sürdürülebilirliği ve kullanılabilirliği açısından vatandaşlara büyük görevler düşüyor" dedi. Yetkililer, özellikle son yangınlardan sonra denetim taleplerinde ciddi bir artış olduğunu belirtti. Yapıların yüksekliğine göre belirli kriterlere göre tasarlanan yangın merdivenlerinin, yönetmeliğe uygun şekilde yapıldığının altını çizdiler. Vatandaşların bu konuda endişe etmemesi gerektiğini, ancak yangın merdivenlerinin her zaman boş ve kullanılabilir halde tutulmasının önemini vurguladılar.

Yangınlarda Doğru Müdahale

Kayseri Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Müdahale, Arama ve Kurtarma Şube Müdürü Muhammet Bağdat, ev ve iş yerlerindeki yangınlara doğru müdahalenin önemine dikkat çekti. Elektrik kaynaklı ve yemek pişirirken oluşan yağ yangınlarına değinen Bağdat, öncelikle sakin olunması gerektiğini, ardından itfaiyeye doğru ve detaylı bilgi verilmesi gerektiğini söyledi. Özellikle yağ yangınlarında suya kesinlikle müdahale edilmemesi gerektiğini belirterek, oksijen teması kesildiğinde yangının kendiliğinden söndüğünü vurguladı. Tencerede oluşan yağ yangınlarında kapağın kapatılmasıyla yangının kontrol altına alınabileceğini ifade etti. İtfaiye yetkilileri, yangın güvenliğine ilişkin bilinçlendirme çalışmalarını sürdürüyor.